Här beskrivs långvariga besvär efter hjärnskakning på ett övergripande plan med hänvisning till vidare läsning. Informationen skildrar följande delar:
På det stora hela har hjärnskakning en god prognos, där de flesta blir helt återställda inom ett par veckor. En del drabbade får däremot mer långvariga symptom och besvär. Hur det yttrar sig varierar från person till person i både symptom och allvarlighetsgrad, men kan innefatta bland annat huvudvärk, hjärntrötthet, yrsel, svårigheter med fysiskt aktivitet samt kognitiva och emotionella symptom.
Långvarig problematik efter hjärnskakning brukar benämnas PCS, vilket står för “post concussion symptoms”, eller postcommotionellt syndrom på svenska. Det finns flera olika definitioner och kriterier för vad som menas med PCS. Vid det senaste internationella konsensusmötet för hjärnskakningar inom idrotten år 2016 definierades PCS som symptom kvarstående längre än två veckor för vuxna respektive fyra veckor för barn. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, definierar det däremot som kvarstående symptom efter tre månader i sin rapport om traumatisk hjärnskada från 2019.
Oavsett definition står det klart att vissa personer som drabbats av hjärnskakning får långvariga och besvärliga symtom. Hur många som drabbas vet man inte exakt eftersom siffrorna skiljer sig åt mellan olika studier. Den tidigare nämnda SBU-rapporten uppskattar att upp till 20% av de som drabbats av hjärnskakning lider av symptom efter tre månader, medan andra studier pekar på att det kan vara betydligt fler.
Generellt rekommenderas varken förlängd vila eller överdriven provokation av symptom vid långvariga besvär efter hjärnskakning. Det är viktigt att förstå att symptom inte är farliga, utan snarare fungerar som en pekpinne för hur mycket mental och fysisk belastning man klarar just nu. Att utsätta sig för milda symptom är gynnsamt för rehabiliteringen och utökar den mentala och fysiska kapaciteten, men det är viktigt att lyssna på sin kropp och utmana sig själv i en lagom takt.
Orsakerna till symptomen har sitt ursprung i olika dysfunktioner eller skador som uppstår sekundärt till hjärnskakningen. Forskningen är inte helt enig, men nedan uppdelning av besvären är vanligt förekommande. Följ länkarna nedan och lär dig mer om orsaker, symptom och behandling vid långvariga besvär!
Ändringsdatum: 24/11-2021
Skribent: Gustav Hallberg & Daniel Amir
Redaktör: Gustav Hallberg
Granskare: Yelverton Tegner, Legitimerad läkare, Specialist i Ortopedisk och allmän kirurgi. Professor emeritus vid Luleå Tekniska Universitet i Medicinsk vetenskap med inriktning Idrottsmedicin
Åsikter och feedback? Fyll gärna i vår enkät här.
Följ oss gärna på våra sociala medier eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom länkarna nedan!
Ett initiativ från Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft – Läs mer om Hjärnkraft på Hjärnkraft.se
Vill du bli meddelad när: