Översikt - Information på sidan

  • Hjälp med att söka rätt vård efter hjärnskakning: Vilka olika faser finns det i rehabiliteringen och när ska man söka vård?
  • Hitta vård: Vad finns det för vård- och rehabiliteringskliniker som tar emot personer drabbade av hjärnskakning?

Hjälp med att söka rätt vård efter hjärnskakning

Rehabiliteringens två faser

Rehabiliteringen efter hjärnskakning kan delas in i två faser: de fyra första veckorna efter skadan samt tiden efter det. För de fyra första veckorna efter en hjärnskakning finns det idag tydliga direktiv för vad man bör göra. Hur och vad man bör göra kan man få hjälp med från primärvården eller en rehabiliteringsklinik. Det finns dessutom rehabiliteringsprogram man kan sköta själv eller ihop med närstående om man känner sig trygg med det. Läs mer om riktlinjer samt när det är viktigt att söka vård under Riktlinjer vid hjärnskakning.

Har man inte blivit märkbart bättre efter 14 dagar, eller att symptom kvarstår fyra veckor efter skadan är det viktigt att söka vård för en ny bedömning, till exempel hos sin vårdcentral. Där kan man få behandling samt vid behov bli remitterad till andra specialister. Symptom och besvär som är kvar flera veckor efter skadan är inget att avvakta med – det finns hjälp att få.

Vård vid långvariga besvär

Långvariga besvär och symptom efter hjärnskakning skiljer sig mycket beroende på orsak och besvär, varför också rehabiliteringen ser olika ut och bedrivs av flera olika professioner inom vården. Ofta har man besvär som härstammar från flera olika orsaker samtidigt och behöver då en multimodal rehabilitering. Exempel på professioner man kan ta hjälp av:

  • Fysioterapeut (sjukgymnast): En fysioterapeut kan vara till stor hjälp om man har besvär med yrsel, nacksmärta och fysisk ansträngning.
  • Optiker & ögonläkare: Optiker och ögonläkare kan hjälpa till med synträning och behandla med glasögon ifall man lider av synbesvär såsom ljuskänslighet, dimsyn och dubbelseende.
  • Psykolog & psykoterapeut: Har man besvär med ångest och stämningsläge, vilket många har, kan kognitiv beteendeterapi (KBT) eller stödsamtal hos en psykolog vara till stor hjälp. Prata med din läkare om ditt stämningsläge!
  • Neuropsykolog: Rehabilitering för kognitiva besvär, det vill säga problem med exempelvis problemlösning och minne, kan utföras tillsammans med en neuropsykolog.
  • Arbetsterapeut: En arbetsterapeut kan utreda hur individens symtom påverkar den egna aktivitetsförmågan och ge råd och stöd i att hitta, och använda strategier, för att underlätta vardagen. Det kan till exempel handla om att hitta en lämplig balans mellan olika aktiviteter och mellan aktivitet och vila, ge råd om anpassningar och strategier i hemmet och närmiljön eller ge råd kring hjälpmedel och bra produkter som kan underlätta. En arbetsterapeut kan också vara ett stöd i återgången till arbete/studier och ge förslag på hur arbetet eller studierna kan anpassas.  
  • Hjärnskadekoordinator: Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter. I dagsläget finns det inte hjärnskadekoordinatorer i alla Sveriges regioner. Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft arbetar aktivt för att det ska finnas i samtliga. Kontaktuppgifter till hjärnskadekoordinatorerna hittas här. 

Brister i handläggningen

Rutiner och handläggning för patienter med långvariga besvär efter hjärnskakning skiljer sig mycket mellan olika orter i Sverige. Det finns idag ett stort behov av forskning inom området samt etablering av goda rutiner för handläggning av hjärnskakning i hela Sverige. Vi vet idag att många med besvär efter hjärnskakning har svårt att få hjälp med rehabilitering av kvarstående problem efter hjärnskakning, speciellt när det gått en tid efter skadan.  

Patientlagen har tagits fram för dig som är patient och reglerar bland annat de rättigheter du har och vilka möjligheter som finns att vara delaktigt i sin egen vård. Du kan läsa mer om patientlagen1177.

Du kan även ladda ner en sammanställning om patientlagen här.  

Hitta vård

Här nedan listas vård- och rehabiliteringskliniker som arbetar med olika former av rehabilitering och omhändertagande efter hjärnskakning. Notera att vi inte kan garantera kvalitén. Vi förmedlar endast information om vart det går att söka sig. Tabellen uppdateras kontinuerligt och arbetet med kartläggning fortlöper. Kontakta oss med tips på vård- och rehabiliteringskliniker eller för att bli listade.
PLATSNAMNBESKRIVNING
BoråsSödra Älvsborgs Sjukhus Rehabiliteringsmedicinsk mottagningAvtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet.
DigitaltMimi HapténPrivat. Leg Psykolog Spec Neuropsykologi.
DigitaltConcussion FixPrivat. Bred kompetens.
DigitaltConcussion CompassPrivat. Bred kompetens.
GöteborgActive City GöteborgAvtal med regionen. Bred kompetens.
GöteborgRehabiliteringsmedicinska mottagningenAvtal med regionen. Bred kompetens.
GöteborgSportrehabAvtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet och idrott.
GöteborgHisingen Kvillebacken RehabAvtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet.
HelsingborgVita VillanAvtal med regionen för multimodal smärtbehandling (MMS)
HelsingborgArena FysioAvtal med regionen. Bred kompetens.
KalmarNeurologiska rehabiliteringsmottagningen på Länssjukhuset i KalmarAvtal med regionen. Bred kompetens.
KalmarHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
KarlstadNeurologi- och rehabiliteringskliniken, Centralsjukhuset KarlstadAvtal med regionen. Bred kompetens inom långvariga besvär efter hjärnskakning.
KivikKiviks FysioAvtal med regionen. Bred kompetens.
KungälvActive Kungälv (Fysiorehab)Avtal med regionen. Bred kompetens.
LandskronaVita VillanAvtal med regionen för multimodal smärtbehandling (MMS)
LinköpingHjärnskadeteam Rehabiliteringsmedicinska kliniken Linköpings universitetssjukhusAvtal med regionen. Bred kompetens.
LuleåCity RehabAvtal med regionen. Rehabilitering vid både akuta och långvariga besvär.
LuleåRehabiliteringsmedicin, Sunderby sjukhusAvtal med regionen. Bred kompetens.
LuleåHermelinen Sports Concussion CenterAvtal med regionen. Bred kompetens.
LundWise LivingAvtal med regionen gällande vårdval av psykoterapi (kräver då remiss från vårdcentral). Leg psykolog med kompetens inom långvariga besvär efter hjärnskakning.
Lund-OrupRehabmottagning hjärnskada Orup - Skånes universitetssjukhus Sus (skane.se)Avtal med regionen. Bred kompetens.
MalmöAlerisPrivat. Kompetens inom nacke.
MalmöEllenbogen HjärnskakningsmottagningPrivat. Bred kompetens.
NorbottenHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
SandvikenRehabiliteringsmedicinavdelningen på Sandvikens närsjukhusAvtal med regionen. Bred kompetens.
SkåneHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
SkåneMimi HapténPrivat. Leg Psykolog Spec Neuropsykologi.
StockholmErsta sjukhusAvtal med regionen. Bred kompetens.
StockholmSport och RehabklinikenAvtal med regionen. Rehabilitering vid den tidiga fasen efter hjärnskakning.
StockholmHjärnteamet barnAvtal med Region Stockholm. Tvärprofessionellt team: arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, logoped, psykolog och specialpedagog.
Långsiktiga rehabiliteringsinsatser med fokus på rådgivning, stöd samt kunskapsförmedling om förvärvad hjärnskada och dess konsekvenser.
Tar emot remisser för barn och ungdomar med lindrig förvärvad hjärnskada och varaktig kognitiv funktionsnedsättning.
Observera att inga utredningar genomförs här utan diagnos måste redan vara fastställd.
StockholmOptokonsultPrivat. Leg. optiker som erbjuder hjälp med visuella besvär vid till exempel bildskärm och läsning, att processa synintryck eller med att vistas i röriga miljöer.
StockholmHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
StockholmBredden fysioterapi, specialistfysioterapeut inom Neurologi Maria SjölinAvtal med regionen. Bred kompetens.
StockholmStockholms KiropraktorklinikPrivat. Bred kompetens.
StockholmAlviksstrandsskolan, NytidaAvtal med regionen. Erbjuder förskole- och skolinriktad rehabilitering som ett led i återhämtningen efter en förvärvad hjärnskada för barn och unga (3-18 år).
StockholmNeurocampusAvtal med regionen. Bred kompetens.
StockholmS:t Eriks Ögonsjukhus - Ögonneurologisk MottagningAvtal med regionen. Kompetens inom syn.
StockholmMemira EyecenterAvtal med regionen. Kompetens inom syn.
StockholmReturn to playPrivat med idrottsmedicinsk profil. Bred kompetens.
StockholmFuruhöjdenAvtal med regionen. Bred kompetens.
StockholmTäby rehabAvtal med regionen. Kompetens inom nacke.
SundsvallFysioterapeut på Sundsvalls VårdcentralAvtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet.
TimråRörelse & RehabklinikenAvtal med regionen. Bred kompetens.
UmeåRehabiliteringsteamet för förvärvade hjärnskador hos barn och ungdomar. Barn- och Ungdomshabiliteringen Region VästerbottenAvtal med regionen. Bred kompetens. För barn och ungdomar.
UmeåSports Medicine UmeåPrivat med idrottsmedicinsk profil. Bred kompetens.
UmeåNeurorehabilitering Norrlands universitetssjukhusAvtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet.
VästeråsRehabiliteringsmedicinska mottagningenAvtal med regionen. Bred kompetens.
VästmanlandHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
VäxjöSynklinikenKompetens inom syn.
ÄngelholmVita VillanAvtal med regionen för multimodal smärtbehandling (MMS)
ÅkersbergaÅkersberga rehabAvtal med regionen. Bred kompetens.
ÅkersbergaNika RehabAvtal med regionen. Bred kompetens.
ÖrebroVerksamhetsområde Neurologi och rehabiliteringsmedicin, hjärnskadeteamet ÖppenvårdsrehabAvtal med regionen. Bred kompetens.
ÖrebroCentrum SjukgymnastikAvtal med regionen. Kompetens inom nacke.
ÖrebroHjärnskadekoordinatorAvtal med regionen. Hjärnskadekoordinatorernas funktion är att vara en resursperson för information, stöd och samordning i kontakt med vårdgivare och myndigheter.
ÖstersundRehabiliteringsavdelningen Östersund (Remonthagen)Avtal med regionen. Kompetens inom återgång till fysisk aktivitet.

Följ oss gärna på våra sociala medier eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom länkarna nedan!

Ett initiativ från Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft – Läs mer om Hjärnkraft på Hjärnkraft.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vill du bli meddelad när:

  • vi uppdaterar hemsidan med ny information och texter.
  • vi lägger till nya vårdplatser som arbetar med hjärnskakning.
  • det pratas om hjärnskakning eller Hjärnskakningsguiden i media.